Altsasu és el nom d'un dels processos judicials més desconcertants dels darrers temps. La matinada del 15 d'octubre del 2016, es produeix a les portes del bar Koxka, al poble d'Altsasu (Navarra), un aldarull en què es van veure implicats diversos veïns del poble, dos agents de la Guàrdia Civil i les parelles d'aquests. El resultat va ser de dos detinguts i un turmell, el del tinent, trencat. En menys de 24 hores, Altsasu es converteix en un plató de televisió i el cas en un assumpte d'Estat.
El gir d'aquest espectacle es produeix quan el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc denuncia els fets davant l'Audiència Nacional, malgrat que la investigació del cas seguia ja el seu curs als jutjats de Navarra. Aquesta organització introdueix l'acusació de terrorisme i l'operatiu policial contra vuit joves s'engega el 14 de novembre. A la vista oral que comença el 16 d'abril del 2018 s'hi arriba amb peticions fiscals d'entre seixanta-dos i dotze anys de presó. El judici és seguit amb expectació pel que pot significar de cara a la retallada de les llibertats, l'abús de l'expressió terrorista i la vulneració del dret a un judici just.
Un cas ple de punts negres que posa de manifest la desproporció judicial.
Durada: 80 minuts
FITXA ARTÍSTICA
Direcció i dramatúrgia: María Goiricelaya // Repartiment: Aitor Borobia, Nagore González, Ane Pikaza i Egoitz Sánchez // Producció: La Dramática Errante // Escenografia: Eider Ibarrondo i Isabel Acosta // Vestuari : Betite Saitua // Disseny d'il·luminació: David Alkoerta // Música: Adrián García de los Ojos // Espai sonor: Ibon Aguirre //